Wat is diabetes

Diabetes is een chronische stofwisselingsziekte en wordt ook wel suikerziekte genoemd. De medische naam is diabetes mellitus.

Om energie te gebruiken heeft het lichaam brandstof nodig. De brandstof wordt gehaald uit eten en drinken. Het belangrijkste bestanddeel voor energie zijn koolhydraten. Koolhydraten worden door de spijsvertering onder andere gesplitst in glucose (suiker). Glucose kan snel gebruikt worden voor energie. Voor het functioneren zijn de hersenen en zenuwen bijna geheel afhankelijk van glucose. Diabetes kan gezien worden als een stoornis in de glucosestofwisseling.

Wanneer koolhydraten zijn afbeelding%20diabetes%201afgebroken tot glucose, neemt de bloedbaan de glucose op vanuit de dunne darm. De bloedglucosespiegel (ook wel bloedsuiker genoemd) is de hoeveelheid glucose in het bloed. De glucose wordt via het bloed getransporteerd naar de lichaamscellen. De lichaamscellen kunnen worden gezien als kamertjes. De kamertjes zijn gesloten en om iets de kamer in te brengen is een speciale sleutel nodig. Om glucose in de lichaamscellen te bezorgen is de sleutel (het hormoon) insuline nodig. Insuline wordt aangemaakt in de alvleesklier, namelijk door de eilandjes van Langerhans. De eilandjes van Langerhans zijn cellen die bij elkaar zitten in groepjes en naar behoefte insuline afgeven aan de bloedbaan. Wanneer de insuline-sleutel de celdeur heeft geopend kan de glucose in de cel verwerkt worden tot energie of opgeslagen worden. Het lichaam gebruikt de opgeslagen glucose wanneer er een tijdje geen koolhydraten binnenkomen.

Bij inname van koolhydraten stijgt de bloedglucose. Binnen de alvleesklier maken de eilandjes van langerhans vervolgens insuline aan en geven deze af. Insuline bezorgt de glucose via het bloed in de lichaamscellen en daardoor daalt de bloedglucose in het bloed. De insulineproductie daalt wanneer de hoeveelheid glucose in het bloed afneemt. Hierdoor schommelt de bloedglucosespiegel voor en na een maaltijd. Wanneer sprake is van diabetes is dit systeem gestoord.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*