Persoonlijke update #1

By | 5 december 2015

Anderhalve week heb ik gekeken hoe mijn lichaam reageert op de aanpassingen na de sensormeting. De eerste dagen ging het super, maar wat er daarna gebeurde beschrijf ik hier.

Binnenkort heb ik trouwens iets leuks te melden voor de type 1 diabeten in de omgeving van Den Haag. Houdt mijn blog daarom zeker in de gaten!! Om alvast iets te verklappen: in 2016 ga ik namens een bekende vereniging iets organiseren voor ons. (Kom je niet uit de buurt van Den Haag, maar vind je heen en weer rijden/reizen niet erg?? Dan is dit waarschijnlijk ook leuk voor jou!)

Het is alweer 1,5 week geleden dat ik voor het laatst een blog heb gepost. De laatste blog ging over het uitlezen van de sensormeting. In de blog beschreef ik dat het één en ander aangepast moet worden voor betere bloedsuikerwaardes. De afgelopen dagen ben ik hier zelf mee aan de slag gegaan. Hieronder volgen de aanpassingen en hoe ik dit heb ervaren de afgelopen dagen.

  • Langwerkende insuline verlagen van 22 naar 18 eenheden i.v.m. een daling van de bloedsuiker DSC_0046.JPG2in de nacht.
    De afgelopen dagen heb ik 18 eenheden langwerkende insuline gespoten en dit lijkt te werken. Ik heb twee dagen geen koolhydraten gegeten in de avond. Deze twee avonden heb ik rauwkost gegeten. Wortels, radijsjes, komkommer en cherrytomaatjes zijn heerlijk en dit was dus zeker geen straf! De bloedsuikerwaarde voor het slapen en na ontwaken lijken nu hetzelfde te blijven.
  • Dertig minuten voor de maaltijd insuline spuiten i.v.m. pieken in de bloedsuiker na de maaltijd.
    Het is mij nog niet iedere dag gelukt om ongeveer dertig minuten voor alle maaltijden te meten en spuiten, maar ik heb het wel geprobeerd. Vooral na de lunch lijkt dit goed uit te pakken, want de bloedsuiker blijft na het eten onder 10 mmol/l. Ook na het ontbijt zit ik iets minder hoog dan wanneer ik spuit en direct ga ontbijten. Het avondeten vind ik nog het lastigst om rekening mee te houden. Soms staat het eten al klaar wanneer ik thuiskom en spuit ik kort voor het eten. Een andere keer eten we veel later en daarbij zijn de koolhydraten die in mijn avondeten zitten zeker niet iedere dag gelijk. Ontbijt en lunch varieert daarentegen bij mij niet vaak.
  • Minder koolhydraten (kh) eten bij een hypo om een hyper na een hypo te voorkomen.
    Ik heb het geprobeerd, maar ik blijf vinden dat ik niet genoeg heb aan een heel pakje sinaasappelsap (15 kh). Bij een bloedsuiker van 3.5 zit ik na een halfuur op 3.9 en ik blijf mij voelen beven, wazig zien enz. Vervolgens heb ik na een uur weer een hypo. Terwijl ik mij met  een heel pakje sinaasappelsap en een koek (35 kh) na een halfuur wel beter voel en beter blijf voelen. Dit vind ik een punt om met mijn diëtiste te bespreken. Komend jaar moet ik weer naar de diëtiste, dus daar ga ik het zeker over hebben. Misschien zijn er andere producten waarmee ik een hypo beter op kan lossen. Ik ben namelijk al jaren gehecht aan mijn pakje sinaasappelsap en koeken... Misschien is het tijd voor verandering!

De eerste dag na het aanpassen van de langwerkende insuline voelde ik mij niet lekker. Die dag was ik erg aan het schommelen. De twee dagen die daarna kwamen ging het goed en alleen op deze twee dagen zijn de bovenstaande conclusies gebaseerd. Daarna ging het mis. Hoe kon dat nou? Had mijn lichaam toch behoefte aan meer langwerkende insuline overdag? Dit kan ik toch oplossen met iets meer kortwerkende insuline? Ik spoot voor de maaltijden twee eenheden kortwerkende insuline meer. Het ene moment zat ik na de maaltijd weer met een hypo opgescheept, het andere moment leek het alsof ik meer insuline nodig had. De afgelopen dagen heb ik niet heel veel gedaan naast studeren en werken. Ik voelde me ook echt niet lekker om iets anders te gaan doen. Maar hoe kon dat nou? Van 18 naar 3 en van 7 naar 16 mmol/l binnen enkele uren, om maar een voorbeeld te geven hoe ik ineens van hoog naar laag en weer terug kan schommelen. Wat deed ik verkeerd? Waarom reageert mijn lichaam zo? En ik voelde mij ontzettend beroerd, maar dat kan met zulke schommelingen. Tot het afgelopen donderdag op vrijdagnacht was. Ik had enorme buikpijn, hoofdpijn, droge mond, dorst, een hoge suiker, pijn in mijn benen en de halve nacht op de wc doorgebracht.. Dit kon niet allemaal van de schommelingen zijn of een hyper, ik ben/was gewoon ziek. Vrijdagochtend werd ik na weinig slaap wakker met keelpijn, oorpijn en een verstopte neus. Dat kon er ook nog wel bij. Maar ik had eindelijk een verklaring voor mijn schommelende bloedsuikers.

Donderdagavond had ik mijn bloedsuikermeter uitgelezen met een nieuw programma. Met dit programma kan ik alle gegevens (o.a. bloedsuikerwaardes, aantal gegeten koolhydraten en hoeveelheden insuline) in mijn meter doorsturen naar mijn verpleegkundige. Zodra ik mijn meter heb uitgelezen wordt dit ook automatisch doorgestuurd naar het ziekenhuis. En dit was gelukt, want vrijdagochtend had ik een berichtje terug van mijn verpleegkundige:

IMG_20151204_023143

Dit berichtje kwam binnen op het programma waarmee ik mijn meter uitlees, super handig! Via de mail kreeg ik bericht dat ik een berichtje in het programma had ontvangen, zo hoef ik niet steeds in te loggen om te kijken of ik bericht heb. Contact met het ziekenhuis blijft persoonlijk, maar de informatie en vragen in dit berichtje heb ik tijdens de sensormeting met jullie gedeeld. Ik ga dus geen berichtjes met mijn verpleegkundige en andere artsen meer met jullie delen. Dit berichtje vind ik ook een goed voorbeeld hoe complex de behandeling van diabetes is. Zowel voor de patiënt als de behandelaar.

Vrijdagochtend heb ik gewerkt en vrijdagmiddag had ik een college op school en deze wilde ik niet missen. Ik voelde me wel nog erg beroerd, ondanks ik geen super hoge suiker had, namelijk 11 mmol/l. Deze zakte tijdens de les naar 6 mmol/l en richting het einde van de les was de waarde 3 mmol/l. De laatste opdracht van de les heb ik daardoor niet goed mee kunnen doen helaas en heb ik het thuis met een beter bloedsuiker nog eens doorgenomen. Vanochtend (zaterdagochtend) werd ik wakker met 7 mmol/l en tijdens het typen van deze blog zit ik op 4.9 mmol/l. Het lijkt dus dat het virus mijn lichaam heeft verlaten en ik weer de controle over mijn bloedsuiker terug heb gekregen, heel fijn!

De komende week ga ik opnieuw goed op mijn bloedsuiker letten voor de aanpassingen naar aanleiding van de sensormeting. Omdat de bloedsuikers van afgelopen week zowel door mij als door een virus beïnvloed werden.

Type 1 diabeten: Houdt mijn blog in de gaten! Waarom precies kan ik jullie hopelijk komende week vertellen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*