DVN – JONG met diabetes

By | 11 december 2015

Een aantal dagen geleden plaatste ik het volgende bericht in een blog:
– Binnenkort heb ik trouwens iets leuks te melden voor de type 1 diabeten in de omgeving van Den Haag. Houdt mijn blog daarom zeker in de gaten!! Om alvast iets te verklappen: in 2016 ga ik namens een bekende vereniging iets organiseren voor ons. (Kom je niet uit de buurt van Den Haag, maar vind je heen en weer rijden/reizen niet erg?? Dan is dit waarschijnlijk ook leuk voor jou!)
Vandaag vertel ik jullie hier iets meer over. Doordat de voorbereiding pas net is begonnen heb ik nog geen exacte informatie voor jullie. Wel kan ik vertellen namens welke bekende diabetesvereniging ik een activiteit mag organiseren.

Sinds deze week mag ik mij vrijwilliger noemen bij DVN, Diabetesvereniging Nederland, voor hun onderdeel JONG met diabetes. Daar ben ik natuurlijk best trots op! Jaren wilde ik niets met andere diabeten te maken hebben en ook verenigingen vond ik maar niets. “Wie wil zich nou zo bezighouden met die vervelende ziekte?!” Leven met Diabetes is lastig, maar hoe meer je het accepteert hoe makkelijker je er mee kan leven. Die acceptatie is bij mij een tijdje weggeweest en nu de acceptatie terug is wil ik daar iets mee doen. Ik wil andere diabeten helpen om hun leven met diabetes net iets makkelijker te maken door mijn ervaringen. Dat hoop ik te kunnen doen door mijn ervaringen te delen op deze site, maar ook om andere diabeten te ontmoeten.

Door een vriendin van mij kwam ik op een Facebookpagina voor diabeten terecht. Deze pagina is voor zowel type 1 als type 2 diabeten voor alle leeftijden. Ik las daar veel over complicaties en veel over type 2. Ik wilde meer ervaringen lezen van type 1 diabeten en het liefst van jongvolwassenen. Dus ging ik opzoek naar meer van dit soort Facebookpagina’s. Ik kwam uit op de Facebookpagina van JONG met Diabetes. JONG met diabetes is gericht op type 1 diabeten van 16 tot 30 jaar. Ik ben 24 en heb diabetes type 1, dit is dé pagina waarnaar ik opzoek was!

Toen ik net diabetes had, 18 jaar geleden, kreeg ik veel informatie mee over diabetes, diabetesverenigingen, winkels voor diabetesspullen en meer. Ik was toen nog jong en speelde liever met mijn vriendjes en vriendinnetjes buiten dan dat ik bezig was met diabetes. Om de zoveel weken moest/moet ik naar het ziekenhuis en ook daar liggen altijd veel boekjes, folders en flyers die stuk voor stuk gericht zijn op diabeten. Ik pakte liever de Vogue, Glamour of een ander blad om door te lezen in de wachtkamer. Géén verhalen over diabetes voor mij, want ik ben er al ieder moment van de dag mee bezig. Tot ik begon aan het opnieuw accepteren van de diabetes. Nu werd ik nieuwsgierig naar die boekjes, folders en flyers. Diabc, het ledenmagazine van Diabetesvereniging Nederland (DVN), was interessant om verhalen te lezen van verschillende mensen die allemaal anders omgaan met diabetes. In sommige verhalen herkende ik mezelf wel een beetje, in andere verhalen totaal niet. Maar net als de eerste Facebookpagina over diabetes die ik leerde kennen is dit blad gericht op alle diabeten, van jong tot oud en zowel type 1 als type 2. Hierdoor zocht ik naar artikelen in het magazine die alleen voor mij interessant waren. Afgelopen maand heb ik een sensormeting gehad zoals jullie in eerdere blogs uitgebreid hebben kunnen lezen. Voor de afspraken over de sensor met mijn verpleegkundige moest ik weer wachten in de wachtkamer. Voor de afspraak van het uitlezen van de sensor, toen de sensor van mijn buik af mocht, lag er een magazine van JONG met diabetes (“Hey, hun volg ik op Facebook!”) in de wachtkamer. Dit magazine heet De Naakte Waarheid. De tijd in de wachtkamer was te kort om het magazine door te bladeren, want het werd doorlezen. Veel informatie van leeftijds- én lotgenoten trokken mijn aandacht.

Ik ben gaan kijken wie JONG nu precies is, wat zij doen en waar zij vandaan komen. JONG is onderdeel van DVN. Zoals op de site van DVN beschreven staat:

Diabetesvereniging Nederland (DVN) behartigt de belangen van alle mensen met diabetes in hun strijd voor goede zorg en een comfortabel leven. Ieder mens is uniek en heeft een andere zorgbehoefte. Hier maakt DVN zich sterk voor. Onder het motto ‘voluit leven met diabetes’ is DVN betrokken, strijdbaar en ondernemend.

JONG met diabetes is ontstaan dankzij DVN. JONG is nu een aantal maanden actief en is voor en door jongeren van 16 tot 30 jaar met diabetes type 1. De meeste mensen die zich inzetten voor JONG zijn vrijwilligers. JONG biedt informatie en advies, activiteiten en deelt ervaringen door middel van een (besloten) JONG-Facebookgroep. De Facebookpagina is overigens wel voor iedereen zichtbaar.

Jong-met-diabetes

Als je lid wordt van JONG (en daarmee dus ook van DVN), dan ontvang je:

  • Korting op activiteiten
  • Gratis hulp bij problemen met bijvoorbeeld solliciteren, je rijbewijs of een hypotheek
  • Goedkopere verzekeringen
  • Informatief magazine Diabc (9x per jaar)
  • Informatie over nieuwe ontwikkelingen
  • En ontvang je nu tijdelijk het JONG-magazine De Naakte Waarheid als welkomstcadeau

Ik was enthousiast geworden en heb mij samen met een vriendin aangemeld voor een activiteit van JONG, namelijk de stedentrip naar Praag in februari. Maar daar hield ik het niet bij. Een aantal dagen later besloot ik om lid te worden. De diabetesvereniging organiseert iets, hierdoor geven zij mij de mogelijkheid om in contact te komen met andere diabeten, ik ga er aan meedoen en hoe kan ik dan het best iets terugdoen? Door lid te worden natuurlijk! Zo help ik het voortbestaan van de diabetesvereniging en hoop ik dat zij nog veel meer leuke activiteiten voor mij en alle andere diabeten kunnen organiseren. En ook daar bleef het niet bij. Ik wil meehelpen met het organiseren van deze activiteiten, dus ik heb mij ook aangemeld als vrijwilliger.

Al snel had ik contact met een vriendelijke, enthousiaste medewerkster van JONG. De medewerkster vertelde dat zij ook diabetes heeft. Voor én door diabeten is dus echt waar! Ik heb met de medewerkster meteen een activiteit besproken die ik mag gaan organiseren, SUPER LEUK! Deze week ben ik aan de voorbereiding begonnen. Ik heb contact gehad met een bedrijf over mijn idee en nu is het wachten op een reactie terug. In januari hoop ik jullie exacte informatie te kunnen geven. Tot die tijd hebben jullie tijd genoeg om lid te worden van JONG/DVN en je aan te melden voor de reis naar Praag om mij en andere diabeten te ontmoeten!

Door jouw e-mailadres in te vullen aan de rechterkant van deze site (in de mobiele versie moet je naar beneden scrollen) kun je iedere nieuwe blog in je mailbox ontvangen. Zo hoef je niet steeds op de site te kijken of ik al iets nieuws heb gepost en blijf je direct op de hoogte van het komende evenement. Geen zorgen, ik probeer de blogs te beperken tot 1 á 2 nieuwe blogs per week en informatief te houden voor jullie.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*