2015 – Het jaar van nieuwe ontmoetingen

By | 3 januari 2016

In 2015 heb ik contact gekregen met meerdere diabeten van mijn leeftijd. Ik heb andere meiden met diabetes ontmoet en veel ervaringen met hun uitgewisseld, meestal ging dit via WhatsApp. Met één van deze meiden ben ik afgelopen jaar op vakantie geweest en spreek ik nu bijna dagelijks, ik heb het over Janiek. In deze blog beschrijf ik hoe ik het afgelopen jaar andere diabeten heb leren kennen.

Een jaar geleden had ik zo'n snoepavond als ik vanavond ook heb gehad (appelbeignet, oliebollen en chocola dit jaar). Ik voelde mij daarna echt niet lekker en meette rond 3 uur 's nachts mijn bloedsuiker: 31.0 mmol/l. Deze waarde en de beschrijving van het gevoel besloot ik op Instagram te zetten om te delen met bekende, maar ook onbekende. "Onbekende" Janiek was degene die reageerde en daar ben ik ontzettend blij mee geweest. Diabetes is een rot ziekte, maar ik heb er wel o.a. een bijzondere vriendschap door gekregen. Soms voel ik me een zeikerd en durf ik niet over een hoge of lage suiker te beginnen tegen een bekende, maar bij Janiek kan ik écht alles kwijt en zij kent het gevoel bij verschillende bloedsuikers dat voor ons lastig te omschrijven is. Beide hebben wij een periode meegemaakt dat wij de diabetes niet (meer) wilde accepteren. Daarnaast hebben wij ook gezamenlijke interesses, zoals fotograferen.

Naamloos3.png

Links: Het Instagrambericht en eerste contact op 03-01-2015 met Janiek. Rechts: Janiek (links) & Megan (rechts) op 16-12-2015.

 

De meiden die ik na Janiek heb leren kennen zijn Lianne, Karin en Mardin. Janiek kende Karin en Karin kende Lianne. Lianne kwam in contact met Mardin en toen hadden we in een korte tijd een groepswhatsapp van vijf personen. Ook Suus leerde ik kennen en is een steun voor mij geworden. Janiek voegde Suus toe aan de groepswhatsapp, nadat zij met elkaar in contact kwamen door een Diabetesvrienden-facebookpagina. Femke en Henrieke werden op dezelfde wijze toegevoegd aan de groepswhatsapp en al snel werden ervaringen uitgewisseld. Allemaal type 1 diabeten van (bijna) dezelfde leeftijd! De groepswhatsapp bestaat helaas niet meer, maar onderling is er nog wel contact. Vervolgens ben ik lid (en vrijwilliger) geworden van JONG bij DVN en ga ik over een paar weekjes met andere diabeten (waaronder ook Janiek) op reis naar Praag.

Diabetes is het afgelopen jaar een actievere rol gaan spelen in mijn leven, ik ben het positiever in gaan zien. Ik hield het 18 jaar lang liever voor me, maar nu ben ik er open over gaan praten. Van nieuwe vriendschappen tot (zeer binnenkort) een website en van veel behandelingen in het ziekenhuis naar betere bloedsuikers. Natuurlijk was dit niet gelukt zonder de steun en het begrip van mijn familie, vrienden, vriendinnen, (oud-)collega's, de duikboners en alle andere toppers.

In 2016 ga ik verder met het ontmoeten, inspireren en hopelijk motiveren van diabeten, ook mijzelf doet dit goed. En houd ik graag andere geïnteresseerde op de hoogte van mijn gezondheid en ervaringen.

Met een bloedsuiker van 7.6 mmol/l ga ik nu lekker slapen en morgen weer GENIETEN! Want ondanks een chronische ziekte mij het dagelijks leven vaak wat lastiger maakt, ben ik blij dat ik plannen kan maken voor de toekomst. Ik heb het vaak lastig, maar er zijn mensen die er slechter voorstaan als ik.. Dat realiseer ik mij heel goed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*